Despre poligraf

Ce este poligraful?

Aparat complex  care înregistrează în mod simultan prin intermediul a cel puţin 3 canale distincte corelatele fiziologice ale procesului emoţional. Astazi in Romania si peste tot in lume, tehnica poligraf poarta denumirea de PSIHOFIZIOLOGIE CRIMINALISTICA. Acest termen este indeosebi utilizat in S.U.A. - cel mai mare utilizator al acestui aparat.

Cum functioneaza?

Starea de pericol generata de consecintele unei minciuni activeaza Sistemul Nervos Vegetativ, astfel incat intr-o examinare poligraf, indiferent de vointa subiectului nesincer, se inregistreaza cu ajutorul aparatului o reactivitate psihofiziologica.

Cum alegem un expert poligraf?

In Romania exista doua structuri nationale care acrediteaza prin documente oficiale (brevete si atestate de libera practica) examinatorii poligraf:

 1. Ministerul Justitiei in baza Legii 488/2002si a O.G. 75/2000 - pentru examinatorii care isi desfasoara activitatea in zona justitiei prin brevet de expert criminalist in detectia comportamentului simulat.

2. Colegiul Psihologilor din Romania in baza Legii 213/2004 si a H.G. 788/2005 prin atestate de libera practica in domeniul psihologiei judiciare - evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf.

Scurt istoric al poligrafului in Romania...

1974 Laboratorul de psihologie Experimentală al Facultatii de Psihologie din cadrul Universitatii Babes Bolyai din Cluj Napocaeste dotat cu un aparat poligraf marca Keller.
1976 Conf.univ.dr. Bus Ioan realizează cu ajutorul acelui aparat primele experimente legate de procesele emotionale implicate în reuşita scolară.
1977 Se înfiinţează primul Laborator Poligraf în cadrul Institutului de Criminalistică din Inspectoratului General al Militiei Romane.
1977-oct. Laboratorul a fost dotat cu un aparat de provenienta japoneza tip Mitshubishi. Un colectiv condus de generalul Ion Anghelescu directorul Institutului de Criminalistica realizeaza primele examinării.
De pus in BODY: